Árnyalhatja a XII. Piusz pápáról kialakult képet egy új film

A Shades of Truth egy olasz-amerikai újságíró második világháború utáni nyomozásának története.

Delmagyar.hu – MTI – 2015.01.28

Piuszt kedvezőbb színben feltüntető filmet mutatnak be a Vatikánban március 2-án, a sokat vitatott pápa – eredeti nevén Eugenio Pacelli – születésének és megválasztásának évfordulóján.

A Shades of Truth (Az igazság árnyalatai) című játékfilmet az olasz Liana Marabini, több egyházi témájú alkotás rendezője jegyzi, a szereposztásban Christophe Lambert, Marie Christine Barrault, Gedeon Burkhard és David Wall neve is megtalálható. A filmet versenyen kívül a cannes-i filmfesztiválon is bemutatják tavasszal.

A Panorama című magazin és az Il Fatto Quotidiano című lap szerint Liana Marabini filmje hozzávetőleg százezer oldalnyi – korábban részben ismeretlen – dokumentumon és holokauszt-túlélők vallomásán alapul.

A Shades of Truth egy olasz-amerikai újságíró második világháború utáni nyomozásának története, és azt mutatja be, hogy miként változik meg a zsidó származású férfinak a pápáról és XII. Piusznak a holokausztban játszott szerepéről alkotott véleménye.

XII. Piusz 1939 és 1958 között állt a katolikus egyház élén. Személye rendkívül vitatott, sok történész szerint a pápának határozottabban el kellett volna ítélnie a zsidók lemészárlását, de ezt nem tette meg – diplomáciai elővigyázatosságból, valamint azért, hogy ne sodorja veszélybe a katolikus közösséget a megszállt Európában. A gyáva, és Hitlerrel szemben békülékeny egyházfőről kialakult véleményt erősítette A káplán című darab, Rolf Hochhuth német drámaíró 1963-as műve, amelyből 2002-ben Costa-Gavras készített filmet Ámen címmel.

Más történészek viszont úgy vélik, még ha nem is akadályozta meg, hogy nagy konvojok induljanak Rómából a koncentrációs táborokba, XII. Piusz így is több tízezer olasz zsidó életét mentette meg azzal, hogy arra kérte a kolostorokat, nyissák meg kapuikat előttük.

A film előzetesében az alkotók azt állítják, hogy XII. Piusz 800 ezer zsidó életét óvta meg a második világháború alatt.

2009-ben a katolikus egyház akkori vezetője, XVI. Benedek venerabilis – tiszteletreméltó – címmel ruházta fel XII. Piuszt, megnyitva az utat a néhai pápa boldoggá avatása előtt. Zsidó szervezetek bírálták a lépést.

Az olasz sajtó szerint a filmet szeptemberben Philadelphiában, a családok világtalálkozója alkalmából is vetíteni fogják – írta a L’Osservatore Romano, amely szerint a rendező “a Vatikán Schindlerjének” nevezte a pápát. A találkozón részt vesz Ferenc pápa is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *