Ki volt XII. Piusz? – Az igazság árnyalatai Cannes-ban

HU.EURONEWS.COM – 15/05 13:50 CET

Az olasz Liana Marabini Shades of Truth (Az igazság árnyalatai) című filmje egy zsidó származású olasz-amerikai állampolgár, David Milano történetét meséli el. Az újságíró Rómából Jeruzsálembe utazik, hogy megértse, ki volt valójában a nácibarátnak gondolt XII. Piusz. Többek közt találkozik egy apácával, egy zsidó nővel és egy idős portugál diplomatával, akik meggyőzik arról, hogy XII. Piusz személyesen intézkedett a zsidók védelméről: elhelyeztette a Vatikán címerét olyan egyházi épületeken, ahol zsidók rejtőztek.

Liana Marabini filmjét versenyen kívül vetítik Cannes-ban.

  • Néha nem akarjuk kimondani az igazságot, mert kényelmetlenséggel járhat – mondja Liana Marabini. – Az ő esetében az emberek többsége azt hitte, és még mindig azt hiszi, hogy ő Hitler pápája volt, pedig ez teljes tévedés. Ezzel a független filmmel, amelyet egyébként én magam finanszíroztam, be akartam világítani ebbe a sötét sarokba.

A XII. Piusz néven 1939 és 1958 között uralkodó Eugenio Pacelli pápa történelmi szerepe vitatott. Sok történész szerint határozottabban el kellett volna ítélnie a zsidók tömeges elpusztítását. Más történészek szerint viszont XII. Piusz több tízezer zsidó életét mentette meg, amikor arra kérte a kolostorokat: nyissák meg előttük a kapuikat.

  • A Vatikán Schindlerének nevezik, de ez hiba, mivel Schindler csak nyolcezer zsidót mentett meg, ő viszont egymilliót. Bátorsága miatt hasonlítottam Schindlerhez, ugyanis óriási kockázatot vállalt, hogy segítse a zsidókat és megmentse őket a haláltól.

A Shades of Truth, akárcsak a 2002-es Costa Gavras-film, az Ámen, vitatott témát feszeget. Az alkotást nagy nemzetközi figyelem övezi. A cannes-i fesztiválpalotában és több moziban is vetítik városszerte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *