Film over paus Pius XII in wereldpremière in Vaticaan

Op 2 maart gaat “Shades of truth” van de Italiaanse regisseur Liana Marabini in het Vaticaan in wereldpremière. Dat melden verschillende Italiaanse media. De film suggereert een eerherstel voor paus Pius XII die volgens sommige historici een al te lakse houding aannam tegenover de Jodenvervolging tijdens WO II.

DEREDACTIE.BR – 28/01/2015 – Alexander Verstraete

Met “Shades of truth” is Marabini niet aan haar proefstuk toe wat films met de katholieke kerk als thema betreft. Deze keer vertelt ze het verhaal van een Italiaans-Amerikaanse journalist van Joodse afkomst die na WO II een onderzoek voert naar de handel en wandel van paus Pius XII. Aanvankelijk is hij overtuigd dat de kerkleider de nazi’s steunde, maar stukje bij beetje herziet hij zijn mening.

De hoofdrollen zijn weggelegd voor Christophe Lambert, Marie-Christine Barrault, Gedeon Burkhard en David Wall. Als alles volgens plan verloopt, is de film komende lente op het filmfestival van Cannes te zien. De wereldpremière is evenwel voor het Vaticaan. Daar vindt op 2 maart een eerste vertoning plaats.

Vriend van Hitler of redder van Joden?

In kringen van historici en daarbuiten is de figuur van paus Pius XII omstreden. Van 1939 tot 1958 stond hij aan het hoofd van de kerk. Velen menen dat hij in die hoedanigheid meer had kunnen doen om de Jodenvervolging tijdens WO II een halt toe te roepen. Ze stellen dat hij zich minstens harder tegen de Holocaust had kunnen uitspreken. Anderen beweren dat hij dat juist niet deed om de katholieken in Europa niet in gevaar te brengen.

Eerdere films veroordeelden de paus. Zo schetst de film “Amen” van de Griekse regisseur Costa Gavras uit 2002 een beeld van hem als lafaard en vertrouweling van Hitler. In “Shades of truth” klinkt het helemaal anders. De trailer van de film stelt zelfs dat hij tijdens WO II 800.000 Joden heeft gered door Italiaanse kloosters te vragen hen binnen hun muren onder te brengen.

In 2009 erkende de vorige paus Benedictus XVI de “heldhaftige daden” van Pius XII, wat de deur op een kier zette voor een mogelijke zaligverklaring. Joodse organisaties reageerden toen misnoegd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *